Fosfor har den kemiska beteckningen P och finns i naturen som mineral – fosforit och apatit – med geografiskt mycket ojämn spridning. Nordamerika och Nordvästafrika har de största fyndigheterna. I Sverige är fosforn ojämnt förekommande i olika delar av landet.
Fosfat utgörs av fosfatsalter i olika föreningar. I kroppen finns ca 800 g fosfor varav 80 % tillsammans med kalcium i skelettet. Av de ca 15 mineraler som vi har i kroppen har vi mest av kalcium och därefter fosfor. Fosfor ingår i varje cell i vår kropp och spelar en central roll för bl.a ämnesomsättningen, energiproduktionen, nervsystemet och skeletthälsan.
Fosfor finns i berggrunden och därmed i jorden. Växter tar upp fosfor ur jorden och därför har grödor olika mängd fosfor beroende på var de vuxit. Många idisslare och andra växtätande djur får i sig olika mängd fosfor beroende på var de betar. Eftersom husdjur idag som regel får mineraltillskott i fodret har de ingen fosforbrist.
Grundämnet fosfor – P – är giftigt och för många är näringsämnet fosfat i första hand förknippat med skadliga miljöeffekter genom utsläpp i sjöar och vattendrag. Men det stora flertalet fosforföreningar – fosfater – är inte giftiga utan nödvändiga för allt liv, växternas, djurens och människans.
Läs mer om fosfat på t. ex. http://sv.wikipedia.org/wiki/Fosfat eller om fosfor på http://sv.wikipedia.org/wiki/Fosfor
Fosfattillskott kan köpas i tablettform (kosttillskott). Läs mer på till exempel hemsidan www.montos.se