De flesta människor lider inte av fosfatbrist under förutsättning att fosfatbehovet tillgodoses genom en balanserad och allsidig kost.
Se vidare i Harald Bergensgrens artiklar och forskningsmaterial på denna hemsida, samt i boken ”Historien om P”, om fosfatbrist och fosfattillskott samt dess möjliga samband med ett antal svåra sjukdomar.
Fosfattillskott kan köpas i tablettform som kosttillskott. För mer information om fosfattabletter se t ex www .montos. se
Kommentarer till amerikansk studie om fosfat i maten i november 2013
Dagligt behov av fosfater och andra mineraler
I november 2013 har en artikel publicerats av amerikanska forskaren Ritz och medarbetare (doi: 103238/arztebl.2012.0049) som menar att fosfater i livsmedelstillsatser utgör ett hot mot hälsan. Enligt artikeln handlar det om att personer som äter mycket färdigmat och dricker stora mängder läskedryck befinner sig i riskzonen, dvs personer vars matvanor och livsstil är tveksam från hälsosynpunkt.
Den ovan nämnda artikeln redovisar att fosfatintaget sannolikt stigit från ca 500 mg per dag till 1000 mg per dag sedan 1990. Samtidigt har kalciumintaget minskat. När det gäller läskedrycker kan vissa av dem innehålla så mycket som 520 mg fosfor per liter. Artikeln redovisar således näringsobalanser av flera ämnen hos de personer som undersökts.
Livsmedelsverket ställer sig skeptisk till slutsatserna av den nya studien, se länken nedan:
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fosforlarmet-sa-farlig-ar-din-mat/
Se även Livsmedelsverkets hemsida:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Salt–mineraler/Fosfor-/
Det är viktigt att inta lagom mycket fosfat liksom andra mineraler. Det är också mycket viktigt att det råder balans mellan t ex fosfat och kalcium. Harald Bergengrens fosfattabletter innehåller därför även kalcium, magnesium, natrium och kalium, allt för att få en så optimal tillförsel som möjligt av dessa viktiga näringsämnen. En del personer har svårt att ta upp fosfaterna i kroppen och kan därför behöva ha ett högre intag.
För mycket fosfater är inget som Harald Bergengren rekommenderade. Livsmedelsverkets rekommendationer understiger de som Harald Bergengren ansåg optimala. Livsmedelsverket anser att man behöver minst 600 gram fosfor per dag och att doser på det dubbla inte är farligt. Fosfattabletterna innehåller 80 mg fosfor per tablett eller 638 milligram om man tar rekommenderade åtta tabletter per dag. Den rekommendationen gäller tills kroppen återställt fosfatbalansen och därefter rekommenderas en underhållsdos på cirka hälften.
Finns risker med fosfattillskott?
Frågan hur mycket fosfat varje person får via kosten är individuell. Äter man mat som man själv tillreder av råvaror och undviker färdigmat med E-tillsatser, läskedrycker och liknande kanske man inte får mer än de rekommenderade 600 mg/dag. Tar man därtill våra fosfattabletter med 8 tabletter/dag kommer man upp i ca 1200 mg/dag. Den dosen är inte olämplig enligt livsmedelsverket.
För den som ändå är orolig att fosfattillskottet ska vara skadligt kan vi konstatera att forskning visar att en frisk kropp klarar uppemot 3000 mg/dag (Uenishi 2009). I EU sätter man gränsen vid 3000 mg/dag och i USA sätter man gränsen vid 4000 mg/dag.
Fosfattabletterna innehåller också (vid den maximaladagsdosen) 373 mg kalcium plus mindre mängder magnesium, natrium och kalium. Allt uträknat för att bristsituation av andra ämnen inte ska uppstå då det dagliga fosfattillskottet tas.
De som dricker mycket läskedryck eller främst äter färdigmat får sannolikt tillräckliga mängder fosfater och bör därför vara försiktiga med Bergengrens fosfattabletter. Däremot kan dessa personer behöva tillskott av kalcium, magnesium och kalium, men det tillhandahålls inte här.
Personer med njursjukdomar bör undvika höga fosfatintag och kanske inte ska ta fosfattillskott.
Slutsatsen är att du själv måste avgöra om du vill öka på ditt fosfatintag och väga det mot de positiva effekterna fosfaterna kan ha för just din kropp. Många människor kan balansera sin kropp med detta tillskott.