Människan behöver få i sig tillräckligt med fosfat för att kroppen ska fungera. Enligt Livsmedelsverket är det rekommenderade dagliga intaget (RDI) 600-900 mg fosfor/dag. Fosfat är direkt inblandat i alla fundamentala livsprocesser och ett helt oumbärligt födoämne.
Kroppen förlorar fosfor varje dygn huvudsakligen genom utsöndring via njurarna. Denna förlust måste kompenseras genom födan. Om så inte sker, eller om resorptionen, dvs kroppens förmåga att uppta och utnyttja de tillförda näringsämnena, är störd uppstår en bristsituation. Det förekommer också att njurarna avsöndrar onormalt mycket fosfat. Vid brist utnyttjar kroppen den fosfor och det kalk som finns i skelett och muskulatur. Blir uttaget långvarigt försvagas båda.
Fosfatbrist kan enligt Harald Bergengren ha flera olika orsaker. Förutom för lite fosfat i födan kan det bero på bristande upptagningsförmåga av fosfat. Vid brist tvingas organismen göra uttag från i första hand de stora fosfatdepåerna i skelett och vävnader. Ännu allvarligare drabbas individen om uttaget görs från centrala nervsystemet som också innehåller ett oumbärligt förråd av fosfat. En fungerande ämnesomsättning är en förutsättning för själva livet och därför prioriteras denna även till priset av svåra smärttillstånd, ett reducerat skelett, en försvagad muskulatur eller en allvarlig sjukdom som MS, enligt Bergengren. Dessutom kan njurarna utsöndra onormalt mycket fosfat. Fosfatnivån är vidare svår att fastställa genom att de mätmetoder som finns enbart gäller nivån i blod och urin men inte kommer åt nivån inuti cellerna.
Läs mer i forskningsartiklarna på denna hemsida och i boken Historien om P. Där förklaras ingående sambanden och vilken funktion fosfat har i kroppen.
Alla artiklar och uppsatser på hemsidan finns listade under Publicerade skrifter i urval. Många texter hänför sig specifikt till de olika sjukdomarna och de finns länkade under respektive sjukdom. Några av dem är av mer övergripande karaktär om fosfatbrist, teoriernas bakgrund inom veterinärmedicinen och kopplingen till människan. De finns länkade härunder:
1. Fosforbrist hos Människa? Svensk Läkartidning nr 43, 60: 3114-3133, 1963
3. Fosforbrist hos Människa? En kommentar 13 år senare.Svensk Läkartidning nr 73, 2426-2427, 1976
4. Fosforbrist hos Husdjur och Fosforbrist hos Människa. Samma Utmaning men Olika Svarsmodeller. Läkartidningen 80/19: 2017-2019, 1983.
14. Fosforbrist – Den Nygamla Utmaningen (Art. insänd till Vetandets Världs Pristävling, Sveriges Radio, 1978. -Ej publicerad men tillgänglig här.)
Fosfat i livsmedel
De flesta människor lider inte av fosfatbrist eftersom fosfatbehovet tillgodoses genom en balanserad och allsidig kost. Fosfat finns i födan främst i proteinrik mat såsom kött, fisk, mjölkprodukter och ägg.
Det finns fosfattillskott i tablettform att köpa. Se under rubriken Fosfattillskott.